Welke laadpaal installatie heb ik nodig? 5 afwegingen

U overweegt een investering in laadstations of laadpalen? In dit artikel gaan we dieper in op de 5 belangrijkste vragen waarmee we bepalen wat voor u de beste inrichting is van uw laadpaal installatie.

Welke laadpaal heb ik nodig?
Een van de meest gestelde vragen van onze klanten is: “Welke laadpaal heb ik nodig?” Een heel logische vraag waar wij u graag mee helpen.

Laadpalen zijn er in vele soorten en maten. En ze worden steeds geavanceerder. Denk aan de zogenaamde slimme laadpaal. Voordat u de juiste kunt selecteren voor uw situatie hebben wij met u besproken waar u allemaal uit kunt kiezen en wat de belangrijkste afwegingen zijn bij uw uiteindelijke keuze.

5 afwegingen laadpaal
We noemen een paar belangrijke afwegingen bij de keuze van laadstations.

1. Hoeveel laadpalen heb ik nodig?
Hoeveel laadpalen nodig zijn wordt natuurlijk in eerste instantie bepaald door het aantal elektrische auto’s dat u in uw wagenpark heeft of binnenkort verwacht en het laadgedrag van uw werknemers of bezoekers. Daarvoor zijn geen vaste verhoudingen. Afhankelijk van uw specifieke wensen kunnen wij u adviseren wat voor uw situatie het beste is.

Waar we vanuit Europese regelgeving wel rekening mee moeten houden, is de eis dat op dit moment bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie in ieder geval 1 oplaadpunt per 10 parkeerplaatsen aangelegd moet worden. Daarnaast dient alvast leidinginfrastructuur te worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken. Per 2025 dient bij bestaande bouw met meer dan 20 parkeervakken minimaal 1 oplaadpunt aanwezig te zijn.

2. Welk laadvermogen heb ik nodig?
Laadvermogens zijn er op dit moment van zo’n 3 kWh tot 300 kWh. Een trage lader laadt dus zo’n 100 keer minder snel op dan een van de snelste snelladers. De snellere laders kunnen een accu in zo’n 20 minuten van 10% tot 80% opladen. De traagste lader doet daar zo maar meer dan 20 uur over. Maar dit zijn de extremen, daar zit een heel scala aan mogelijkheden tussen.

Bij de keuze voor het laadvermogen heeft u dus verschillende opties. Deze zullen we met u doorspreken om tot de beste oplossing voor uw situatie te komen. Een groot laadvermogen kan bijvoorbeeld heel aantrekkelijk lijken, want dan kan je zo weer op pad met een ‘volle’ accu, maar het is ook een duurdere oplossing die vaak helemaal niet nodig is.

3. Hoeveel vermogen heb ik beschikbaar?
Vervolgens moet er gekeken worden of het beschikbare vermogen aangepast moet worden om aan de vraag te voldoen. Het vermogen dat uw huidige netwerk kan leveren is per definitie begrensd. Wij zullen dus samen met u bekijken of dat voldoende is of dat het beschikbare vermogen moet worden aangepast.

We zien steeds vaker dat stroomnetwerken van gemeentes problemen hebben, of op korte termijn verwachten, met de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Dat kan voor u ook gevolgen hebben. De markt voor laadpalen groeit de komende jaren enorm en daarmee zullen waarschijnlijk ook de capaciteitsproblemen een grotere rol gaan spelen. Kortom: het optimaliseren van het laadproces wordt steeds belangrijker.

Met bepaalde laadpalen heb je bijvoorbeeld mogelijkheden om ‘slim te laden’. Er wordt rekening gehouden met het beschikbare vermogen en het gewenste vermogen. Dat heet smart loading en dynamic loadbalancing. Als er tegelijkertijd meerdere auto’s geladen moeten worden, zorgt dit systeem voor een optimale inzet van de beschikbare stroom.

Zo hadden wij niet lang geleden een grote zakelijke klant die meerdere 22 kWh laadpalen wilde laten installeren. Een Tesla is dan namelijk in vier uren opgeladen. Maar is dat wel nodig? Het heeft ook gevolgen voor je piekbelasting en kan dan dus voor een onnodig hoge stroomrekening zorgen. Naast potentiële ‘overbelasting’ van het netwerk. Dan moet u dus weer extra investeren in uw netwerk.

4. Over welke informatie over het gebruik wil ik beschikken en hoe wil ik dat monitoren?
Laadpaalfabrikanten leveren niet alleen de hardware, maar ook de bijbehorende software. Zo kunt u niet alleen daadwerkelijk opladen, maar ook met de meegeleverde software via een dashboard een overzicht krijgen van uw laadpalen en het gebruik daarvan.

Het dashboard levert een gedetailleerd overzicht. U kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Inzicht in de status van de laadpalen
- Het laadgedrag van de gebruikers
- Het energieverbruik

En als u inkomsten wilt genereren met uw laadstation, dan levert het dashboard ook alle benodigde informatie over laadkosten, tarieven en facturatie.

Uiteraard leveren verschillende leveranciers verschillende dashboards, dus ook dat is een onderwerp dat wij graag met u bespreken, omdat het uw keuze voor een bepaalde leverancier beïnvloedt.

5. Welke ontwikkelingen verwacht u met uw bedrijf de komende jaren? Heeft u over een paar jaar nog hetzelfde wagenpark?
Het zou zonde zijn om alleen uw huidige situatie te bekijken als we ook de mogelijkheid hebben nu al in te spelen op de toekomst. Daarin spelen twee factoren een grote rol. In de eerste plaats het overheidsbeleid. Overheden op alle niveaus zijn beleid aan het ontwikkelen waardoor wij over 10 tot 15 jaar bijna volledig elektrisch zullen rijden. In de tweede plaats maakt uw bedrijf ook een ontwikkeling door. Wat betekent dat voor de mobiliteit en uw wagenpark? In hoeverre kunnen we daar nu al rekening mee houden?

Gaat u mogelijk hard groeien? Komen er sowieso meer elektrische auto’s, of misschien zelfs fietsen, bij uw bedrijf? Worden de vermogens van de auto’s groter waardoor u op termijn ook een hogere laadvraag heeft?

Zo installeren wij wel eens een 22 kWh paal die we softwarematig terugzetten naar bijvoorbeeld 9 kWh.

Deze kunt u later bij een hogere capaciteitsvraag nog steeds blijven gebruiken. Terwijl een paal met maximaal 9 kWh meteen aan zijn plafond zit. Waarschijnlijk bent u het met ons eens dat laadpalen installeren meer voeten in de aarde heeft dan vaak wordt gedacht.

Concept Elektro is uw partner en adviseert u graag
Concept Elektro legt de laadpalen van a tot z aan. Wij adviseren over alle mogelijkheden en
consequenties van keuzes en regelen in het hele traject vrijwel alles voor u. Zo nemen wij bijvoorbeeld ook nog met u door of u ook energie wilt gaan opslaan. Dat kan namelijk gevolgen hebben voor de investering die u nu doet.

U ziet, er zijn veel factoren waar we rekening mee houden, voordat we bij u de meest geschikte oplossing komen installeren.

Wij nemen de tijd om u goed te adviseren over uw specifieke situatie en of deze toekomstbestendig is.

Concept Elektro, laadstations en uw energiebehoefte
Als wij een nieuwe elektriciteitsvoorziening bij u aanleggen, dan hanteren wij een economische
levensduur van 15 jaar als uitgangspunt. Gedurende die periode willen wij dat uw elektrotechnische zaken, naar de huidige stand van de techniek, perfect geregeld zijn. Dus wij brengen uw totale behoefte in kaart en stellen kritische vragen over uw plannen voor de toekomst. Wij schetsen een totaalplaatje waar u zorgeloos mee vooruit kunt.

Goed advies is daarbij cruciaal. Dat geldt niet alleen voor zakelijke klanten. Ook de particulier kan uiteraard bij ons terecht.

Wilt u meer weten?
Maak een afspraak en laat u adviseren over de mogelijkheden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 023-5622763 of via info@conceptelektro.nl

Wij horen graag van u!