Monteur elektrotechniek Stefan vindt zijn plek bij Concept Elektro

Hoe vind je als elektrotechnisch of leidinggevend monteur de juiste werkgever? Stefan uit Roemenië vond na wat omzwervingen een plek bij Concept Elektro waar hij zich thuis voelt en verder kan ontwikkelen. In dit artikel gaan we in op zijn ervaringen bij Concept Elektro en de kans die hij krijgt om zijn kennis weer aan anderen over te dragen.

Monteur elektrotechniek met internationale ervaring
Stefan groeit op in Roemenië en volgt daar ook zijn elektrotechnische opleiding. In 2012 vertrekt hij naar Frankrijk om daar zijn geluk te beproeven. Hij werkt vijf jaar in Frankrijk, voor verschillende bedrijven, alvorens hij naar Nederland afreist.

“Een vriend belde mij in 2017 en vroeg of ik naar Nederland wilde komen. Het ging om een project van zes maanden in Den Haag. Ik kwam hier en het beviel me meteen.”

De vriend die Stefan naar Den Haag haalt gaat echter na dat halve jaar weer terug naar Roemenië. Stefan wil in Nederland blijven. Hij meldt zich aan bij een uitzendbureau en komt gedurende twee jaar bij veel verschillende opdrachtgevers terecht. Waaronder bij Concept Elektro.

Ruimte voor ambitie
Stefan werkt in die periode vaker voor en met Concept Elektro en wil ook wel eens langere tijd voor een bedrijf werken en een vaste groep collega’s hebben.

“Ik ging van het ene naar het andere bedrijf. Ieder bedrijf werkt weer anders en heeft een andere cultuur. Bij Concept Elektro bevalt de manier van werken mij en de collega’s zijn leuk en aardig. Ze leggen me alles goed uit en helpen echt als ik iets voor de eerste keer moet doen.”

Als Concept Elektro hem de kans biedt op een vaste baan, grijpt hij die dan ook met beide handen aan. Stefan begint in de brandbeveiliging, maar specialiseert zich langzaamaan in datacenters.

Monteur elektrotechniek in datacenters
Het werk van Stefan bestaat tegenwoordig vooral uit het installeren en aanleggen van het netwerk bij datacenters. Daar zijn uiteraard strenge regels voor. Op basis van de tekeningen worden kabelbomen aangelegd en kabels getrokken, stopcontacten gemonteerd en videoschermpjes geïnstalleerd voor monitoring.

“Soms doen we projecten van 6 maanden, maar projecten van één dag komen ook voor. Ik zit veel bij datacenters, maar bijvoorbeeld ook bij hotels waar we licht, stopcontacten en datakabels installeren en aanleggen. Maar ik kom ook bij particulieren. Vooral in de nieuwbouw. Het kan echt van alles zijn.”

Ambitie en kennis overdragen aan collega’s
Stefan komt dus nog steeds over de vloer bij veel verschillende bedrijven. Maar het voordeel van een vaste werkgever is dat je afspraken kan maken over je ontwikkeling. Bijvoorbeeld over de ambitie om door te groeien tot teamleider of supervisor. Stefan is leergierig, heeft inmiddels veel ervaring en wil graag minder ervaren collega’s helpen het vak onder de knie te krijgen. Zo is hij al regelmatig supervisor en gaat hij steeds vaker als teamleider en projectverantwoordelijke met collega’s van Concept Elektro naar opdrachten toe.

“Ik vind het fijn om alles goed te begrijpen en mijn ervaring over te dragen, omdat ik dan jongere mensen kan leren hoe ze iets op de juiste manier doen. Ik heb heel veel geleerd van mijn collega Paul en die kennis geef ik graag weer door aan anderen. Het is bij Concept Elektro echt mogelijk door te groeien als je gemotiveerd bent. De cursussen zijn wel in het Nederlands, dus dat moet ik ook nog beter leren.”

Kwaliteit van werk staat voorop
Doordat Stefan zoveel ervaring heeft in datacenters, is de kwaliteit en snelheid van zijn werk natuurlijk toegenomen. Hij wil echter expliciet aangeven dat het erg belangrijk is dat een project niet afgeraffeld wordt. Daar bedoelt hij mee dat sommige installateurs geneigd zijn werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden om weer door te kunnen naar een volgende klus.

“Liever doe ik zaken zorgvuldig en in één keer goed, dan dat ik het heel snel doe en fouten maak. Dat kost uiteindelijk meer tijd en geld én levert een ontevreden klant op.”

Wat is anders en leuk aan Concept Elektro?
Ook Stefan beschouwt Concept Elektro als zijn familie. We horen het vaker in deze serie interviews. Als hij vragen heeft, zijn collega’s altijd bereid zaken uit te leggen en te helpen. Er is flexibiliteit en ruimte voor overleg als iets toch niet loopt zoals gepland. Daarbij helpt het enorm dat Concept Elektro een platte organisatie is en niemand hiërarchie ervaart. Stefan voelt dat hij veel ruimte en vertrouwen krijgt om zijn ambities waar te maken.

Ook als monteur elektrotechniek aan de slag?
Volgens Stefan is dit alles bij elkaar genoeg reden om voor Concept Elektro te komen werken.

“We houden hier rekening met elkaar. Toen ik vorig jaar mijn vakantie op het laatste moment moest verzetten, omdat mijn vrouw in een bepaalde periode toch geen vrij kon nemen, werd dat gewoon geregeld en heb ik het kunnen aanpassen.”

Meer weten over werken bij Concept Elektro? Klik hier.