Van leerling monteur tot junior projectleider bij Concept Elektro

Wat wil jij doen en wat is er mogelijk? Deze vragen bespreken projectleider Paul en directeur Jeffrey regelmatig. Paul zegt daarover: “Wat jij wilt is mogelijk bij Concept Elektro”. Hij is zelf als leerling monteur begonnen bij Concept Elektro en heeft inmiddels de leiding over verschillende projecten, met name in datacenters. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen en de route die hij binnen het bedrijf heeft gevolgd, inclusief opleidingen en uitdagingen.

Leerling elektromonteur
Via InstallatieWerk Noord Holland begint Paul op zijn zeventiende bij Concept Elektro als leerling elektromonteur. Hij was eigenlijk nooit van plan elektromonteur te worden. Toch werkt hij inmiddels al twaalf jaar met veel plezier bij Concept Elektro. Waarom kiest iemand met een andere droom er dan toch voor om zo lang bij Concept Elektro te blijven?

“Ik was altijd al vrachtwagengek en wilde speciaal transportchauffeur worden. Maar op mijn zestiende was ik klaar met de middelbare school, te jong om mijn papieren te halen en dus moest ik een keuze maken. Elektra was al snel de tweede keuze. Ik was van plan mijn MBO2 diploma elektrotechniek te halen en daarna de benodigde papieren voor speciaal transport. Maar ik vind elektra zo leuk en ik krijg hier zoveel kansen en mogelijkheden, dat ik de overstap nooit gemaakt heb.”

BBL elektrotechniek niveau 3 en 4
Terugkijkend is Paul heel blij dat hij in crisistijd een kans kreeg bij Concept Elektro om als leerling elektromonteur aan de slag te gaan en verder te leren. Via Concept Elektro haalt hij in de avonduren zijn MBO elektrotechniek niveau 3 en 4. Inmiddels kan hij in de breedte alles op het gebied van elektra, maar is hij specialist op het gebied van brandmeldinstallaties in datacenters én geeft hij leiding aan drie monteurskoppels. Deze persoonlijke groei is kenmerkend voor de kansen en aandacht voor groei die iedereen bij Concept Elektro krijgt. “Je krijgt zoveel kansen en flexibiliteit bij Concept Elektro, eigenlijk is alles mogelijk en praten we daar heel open en eerlijk over. Met verschillende cursussen houd ik mijn kennis en papieren up to date.”

Elektromonteur gespecialiseerd in brandmeldinstallaties in datacenters
De afgelopen zes jaar heeft de ontwikkeling van Paul zich voornamelijk gericht op brandmeldinstallaties in datacenters, waardoor hij nu dé specialist op dat gebied is binnen Concept Elektro.

“De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in brandmeldinstallaties in datacenters en ben ik van monteur doorgegroeid naar leidinggevend monteur. Na vijf jaar merkte ik dat ik toe was aan meer uitdaging. Dit heb ik besproken met onze directeur Edwin, toen hebben we samen besloten dat ik rond deze projecten meer taken en verantwoordelijkheden op mij ging nemen.”

Inmiddels werkt Paul aan de vergunningen, planning, en materiaal inkoop van da datacenter
projecten, ook neemt hij steeds meer taken rond de offertes op zich. Gedurende de projecten is hij het aanspreekpunt voor de drie monteurskoppels op zijn projecten en draagt hij de eindverantwoordelijkheid voor de brandmeldinstallaties. Hij verdeelt zijn tijd tussen kantoor en de werklocaties.

Familie gevoel met collega’s
In zijn veranderende takenpakket staat hij voor nieuwe uitdagingen. “Ik ben eindverantwoordelijk voor de projecten en soms vind ik dat de monteurs op locatie iets anders moeten aanpakken. Daar gaan we dan over in gesprek, zodat alle neuzen weer dezelfde kant op staan.” De open manier van communiceren is kenmerkend voor Concept Elektro, het team voelt haast als familie. Iedereen kent elkaar, niet alleen van naam en gezicht, en helpt elkaar. “Staat je collega op vrijdagmiddag half vier op locatie en heeft hij iets uit het magazijn nodig? Dan stapt een andere collega in de auto. We zijn echt een team.” Net als in elke familie of team zijn irritaties onvermijdelijk en ook hier is open communicatie weer de sleutel. “We bespreken met elkaar wat er niet goed gaat en bespreken ook elkaars taken en werkzaamheden. Dat zorgt voor onderling begrip en is eigenlijk altijd al voldoende om irritaties weg te nemen.”

Professionele ontwikkeling
Paul zegt verder over de sfeer bij Concept Elektro “Je bent geen nummer, er is écht aandacht voor elkaar. Dat is ook kenmerkend voor de organisatie, overal zit een gedachte achter.”

Directeur Jeffrey streeft een gezond bedrijf na, waarin werknemers de kans krijgen om zich te ontwikkelen en dat kan alleen als het team en de organisatie goed functioneren. Dat ziet Paul ook terug in de professionalisering van Concept Elektro in de afgelopen jaren. “Elke opdracht is goed bekeken en geanalyseerd, ook is er een duidelijk proces voor de overdracht van de binnendienst naar de buitendienst. Hierdoor kunnen de monteurs op locatie in één keer goed aan de slag.”

Professionele ontwikkeling blijft voor Paul ook op persoonlijk vlak spelen. “Ik wil niet stilstaan.” Paul staat dan ook voor een keuze, gaat hij door in de projectleiding of wil hij toch weer meer naar buiten, als specialist in zijn vakgebied of juist als allround monteur? “Ik weet nog niet wat ik wil, maar ik ga er in ieder geval goed met Jeffrey over praten voordat ik een keuze maak.”

Elektromonteur gezocht
Paul en zijn collega’s van Concept Elektro zijn op zoek naar nieuwe collega’s! De ideale collega is volgens Paul ’s ochtends op tijd op locatie, zodat je eerst nog even samen koffie kan drinken. Ook zegt hij: “We doen het hier met zijn allen, dus je moet een teamplayer zijn. Ook is het belangrijk dat je het vak verstaat óf dat wilt leren.”

Meer weten over de vacature elektromonteur? Klik hier voor de vacature.