Laadpalen elektrische auto

Rijdt u al elektrisch of overweegt u om de overstap te maken? De beschikbaarheid van laadpalen is dan waarschijnlijk cruciaal. En omdat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden moet de hoeveelheid laadpalen blijven groeien. Veel bedrijven laten daarom laadpalen plaatsen of vergoeden de installatie van laadpalen bij werknemers thuis. Zo blijft iedereen fijn onderweg. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen en de mogelijkheden van het laten plaatsen van laadpalen voor uw elektrische auto.

Laadpalen elektrische auto plaatsen: bedrijf en thuis
We kennen alweer heel wat jaren de laadstations voor elektrische auto’s die op de hoek van de straat verschijnen en vaak in opdracht van de gemeente zijn aangelegd. De afgelopen jaren is er ook een ware run ontstaan op het installeren van laadstations voor leaseauto’s bij werknemers thuis. Meestal is de werkgever, die al meerdere laadpalen bij het bedrijf heeft, opdrachtgever voor de installatie. De verwachting is dat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden.

Ontwikkelingen op gebied van elektrisch rijden
Volgens een recent verschenen rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) steeg het aantal elektrische voertuigen vorig jaar met maar liefst 41%. In Europa en China gaat het al enkele jaren dan ook om flinke aantallen. In de Verenigde Staten is de groei procentueel het snelst maar de absolute aantallen lopen daar nog achter.

Enkele interessante cijfers:
• Sinds 2019 zijn er 43% extra elektrische auto’s verkocht in Nederland.
• Op dit moment rijden in Nederland zo’n 300.000 elektrische auto’s rond. Naar verwachting zijn dat er in 2030 zo’n 1,9 mln.
• Ook in het buitenland zit de groei er flink in. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld mogen vanaf 2030 geen brandstof auto’s verkocht worden.
• En heel recent zijn de plannen -als onderdeel van de Green Deal- van de EU in meer detail naar buiten gebracht. Een van de sectoren die zwaar geraakt zal worden, is de auto-industrie.
In 2030 moet de uitstoot gehalveerd zijn. In 2035 moeten auto’s en busjes emissievrij zijn,
ofwel eveneens een verbod op de verbrandingsmotor.

Waarom gaat deze ontwikkeling zo snel?
De voorbeelden uit de EU en Groot-Brittannië geven meteen aan wat de belangrijkste oorzaak is van de exploderende groei van elektrisch rijden: regelgeving. Beleid is allesbepalend voor de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Het is duidelijk dat in het kader van de klimaatdoelstellingen van Parijs de elektrische auto de wind stevig in de rug heeft.

Maar, eerlijk is eerlijk, elektrisch rijdt ook gewoon heel fijn. En de uitdaging met het aantal kilometers per ‘tankbeurt’ wordt langzamerhand ook gepareerd. Hoe meer autofabrikanten de strijd aangaan met Tesla hoe meer kennis wordt ontwikkeld en hoe sneller alle, nu nog, nadelen niet meer relevant zijn of gewoon verdwijnen. Kortom: hoe meer elektrische auto’s op de weg, hoe goedkoper het wordt. Schaal betaalt zich uit.

Concept Elektro is uw laadpaal installateur
Concept Elektro installeert al meer dan 10 jaar laadstations bij bedrijven en particulieren. Al vanaf de komst van de elektrische auto zijn we goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en wat dit betekent voor uw energievraag. En dat is cruciaal, de keuze voor de juiste laadpaal gaat verder dan alleen het vermogen dat de paal gaat leveren en hoe snel het voertuig wordt opgeladen. Wij denken ook na over vragen als:

• Hoeveel extra stroomvraag kan uw huidige netwerk aan?
• Hoe ziet uw wagenpark er over 3 jaar uit?

Het vakgebied ontwikkelt zich enorm snel en dat zal zo blijven. Alleen door de ontwikkelingen op de voet te volgen, kunnen wij zorgen dat we u nu en straks goed adviseren en de juiste oplossingen bieden.

Laadpaal elektrische auto: op het werk en thuis
Concept Elektro is gespecialiseerd in het aanleggen van laadpalen bij bedrijven en particulieren. Vaak installeren we eerst laadpalen bij bedrijven waarna particulieren, of eigenlijk de zakelijke leaserijders, volgen.

Bij grotere werkgevers worden vaak gelijk meerdere laadstations geplaatst. Wij richten de laadstations dan in met smart load balancing. Met dit systeem wordt rekening gehouden met het beschikbaar vermogen en gewenst vermogen. Als alle laadstations bezet zijn, wordt het vermogen evenredig verdeeld over de verschillende stations. Zo maakt u optimaal gebruik van de beschikbare stroom.
Als u, of uw bedrijf, op het punt staat te investeren in een laadstation of laadpalen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken.