Voor elektromonteur Guido voelt Concept Elektro als familie

Waar ga je als jonge elektromonteur aan de slag om je het vak eigen te maken? Het is misschien wel één van de belangrijkste momenten in je loopbaan. Guido zocht vooral een plek waar hij zich thuis zou voelen, een plek waar het team voelt als een soort familie en waar het gezellig is. Uiteraard wilde hij zich ook verder inhoudelijk kunnen ontwikkelen. Inmiddels is Guido leidinggevend elektromonteur en voelt Concept Elektro als een warm bad. In dit artikel vertelt Guido hoe dat komt.

Guido is gestart als junior elektromonteur
Guido wist al vroeg dat hij iets met zijn handen wilde doen. Na zijn vmbo-t opleiding komt hij via een open dag op het Nova College in contact met iemand van InstallatieWerk Noord-Holland. Die nodigt hem uit eens een dag mee te lopen. En dat bevalt. Hij start bij InstallatieWerk Nederland en als leerbedrijf kiest Guido voor Concept Elektro. Een elektrotechnisch bedrijf met destijds ongeveer 20 man in dienst.

Tegenwoordig werken er ongeveer 40 man. Concept Elektro is dus behoorlijk gegroeid. Waar Guido oorspronkelijk veel verschillende soorten klussen deed, heeft hij zich in de loop van de tijd steeds meer gespecialiseerd in brandmeldinstallaties en brandblusinstallaties.

Samenwerken met andere bedrijven
Guido vindt het leuk dat je bij opdrachtgevers ook vaak met andere elektrotechnische
installatiebedrijven samenwerkt. Ook al verstaat iedereen uiteraard zijn vak, ieder bedrijf werkt op zijn eigen manier. Daar steek je altijd iets van op. Zo werkt hij vaak samen met randdetectiebedrijf Chubb, een bedrijf dat is gespecialiseerd in brandbeveiliging. Dat past dus perfect in zijn straatje.

Groei naar ervaren elektromonteur
Guido werkt zelfstandig als elektromonteur, of met één of twee monteurs aan de brandmeldinstallaties. Hij komt in alle ruimtes waar rook of brandgevaar bestaat, dat specialisme is hij langzaam ingegroeid. Je begint algemeen en bouwt je kennis op. Je volgt cursussen, zoals
installatiedeskundige of onderhoudsdeskundige.

“Ik ben daar langzaam ingerold. Het is net wat ander werk als het meer algemene elektrotechnische installatiewerk. Binnen het specialisme brandmeldinstallaties heb je eigenlijk weer twee specialisaties, installatiedeskundige of onderhoudsdeskundige. Ik heb gekozen voor de specialisatie installatiedeskundige, dus ik doe vrijwel alleen de installatie van brandmeldinstallaties en heb daar ook aanvullende opleidingen voor gevolgd.”

Verdieping in het vakgebied en op de hoogte blijven vergt steeds meer tijd, omdat er meer systemen bijkomen waar je van op de hoogte moet zijn. Elektromonteurs bij Concept Elektro volgen alle verplichte cursussen om certificaten op peil te houden en krijgen de mogelijkheid om aanvullende cursussen te volgen die passen bij hun interesses en ambities.

Waarom is het leuk bij Concept Elektro
Drie woorden vatten voor Guido samen waarom werken bij Concept Elektro écht leuk is.
- Vrijheid
- Afwisseling
- Sfeer

De vrijheid in het werk staat voor de ruimte en het vertrouwen die Guido krijgt om zijn werk en projecten op zijn eigen manier in te richten. Hij kan tot op behoorlijke hoogte zelf bepalen hoe hij de uitvoering van zijn project inricht. Zelf bepalen welke spullen hij nodig heeft en hoeveel tijd een project gaat kosten bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er afhankelijkheden en worden er duidelijk afspraken gemaakt, maar hij kent ook vakgenoten bij andere bedrijven die eigenlijk geen ruimte hebben voor eigen inbreng.

De afwisseling vat Guido als volgt samen: “Ook de afwisseling maakt het werk heel leuk. Het ene moment sta je in een kantoorpand, het andere moment in een fabriek aan de andere kant van het land. Ik werk voor veel verschillende opdrachtgevers. Een opdracht duurt voor mij vaak één of twee weken. Soms een maand. Daardoor kom ik dus steeds bij andere bedrijven of particulieren.”

En dan is er ook nog een prima sfeer onderling. Guido vindt dat hij met fijne collega’s in een fijne omgeving werkt waar het gezellig is. En dat is natuurlijk helemaal top. Er is ruimte om je te ontwikkelen en als er iets is waar je hulp bij nodig hebt, kan je altijd bij een collega terecht.

“Je voelt dat je onderdeel bent van een team waarin mensen elkaar vertrouwen. Het is eigenlijk en soort familie. Het is mooi als je een lastige klus, na overleg met een collega, toch succesvol kan afronden.”

Hoe ziet jouw ideale collega eruit?
“Ik vind het fijn als een collega behulpzaam is. Iemand waar je relaxed mee samenwerkt en kan lachen. Natuurlijk doen we serieus ons werk, maar een grapje tussendoor hoort er wel bij.”

Guido vertelt ook dat zijn directeur Edwin mensen de ruimte en kans geeft, om zichzelf te bewijzen. Sommige jongens komen met niets binnen en hebben heel weinig ervaring, maar krijgen hier de kans om te leren en een loopbaan op te bouwen. En dat alles in een gemoedelijke sfeer.

Meer weten over de vacature elektromonteur? Klik hier voor de vacature.