4 tips om eenvoudig te verduurzamen op kantoor

Samen werken we aan een duurzaam Nederland. In 2030 moet de CO2-uitstoot al 49% lager liggen dan in 1990. In 2050 loopt dat op tot een afgesproken afname van 95%. Bedrijven spelen hierbij een belangrijke rol. We willen allemaal graag duurzaam ondernemen. Dat begint met het verduurzamen van uw kantoor. Er zijn natuurlijk heel veel manieren om dat te doen. In dit artikel geven wij u 4 concrete tips om eenvoudig te verduurzamen op uw kantoor.

4 tips om te verduurzamen op kantoor

1. Slimme verlichting
Licht uit is natuurlijk het meest duurzaam en de beste besparing. In veel kantoren zie je nog licht branden terwijl je weet dat er niemand is. Probeer er altijd aan te denken het licht uit te doen zodra het overleg is afgelopen of zodra u het kantoor verlaat. En, als u dat nog niet hebt gedaan, stap over op ledverlichting. Ledlampen verbruiken echt veel minder energie dan traditionele gloei- en halogeenlampen.

Echt leuk wordt het als u slimme verlichting gaat installeren. Zo maakt u onder meer daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie onderdeel van uw lichtplan. Hier komen wij in een ander artikel uitgebreider op terug.

En dat geldt natuurlijk voor al uw elektrische apparatuur. Zet ze uit als u ze niet gebruikt, want veel apparatuur verbruikt ongemerkt toch stroom. Vaak meer dan u denkt. U kunt dit ook voorkomen door automatisch de slaapmodus te activeren na een aantal minuten niet gebruiken.

2. Zonnepanelen bedrijfspand
Als uw kantoor mogelijkheden biedt voor het plaatsen van zonnepanelen dan is dat eigenlijk ook een no-brainer. U bespaart al snel honderden tot duizenden euro’s per jaar op uw energierekening. Uiteraard afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u kunt installeren. En als u per saldo stroom opwekt, dan kunt u deze terugleveren aan uw energieleverancier en krijgt u daar een vergoeding voor. Met de stijgende energieprijzen krijgt u zo meer regie over uw eigen kosten. En maak in dit verband ook gebruik van subsidies voor zonnepanelen. Dat maakt de aanschaf nog aantrekkelijker.

3. Laadpalen 
Het meest duurzame alternatief voor vervoer van en naar kantoor is natuurlijk de fiets of de trein. Maar dat kan lang niet altijd. Veel werkgevers en werknemers zijn aangewezen op de auto. Dan is de elektrische auto steeds vaker de beste keuze. En dan zorgt u dat de berijders tijdens het werk gebruik kunnen maken van laadpalen. Zo stimuleert u het gebruik van elektrische auto’s en levert u een bijdrage aan een lager energieverbruik.

4. Energieverbruik checken bij aanschaf van producten en apparaten
Wie is er niet altijd op zoek naar de beste deal? Het meeste waar voor je geld. We kiezen vaak voor een goedkoper apparaat dat hetzelfde kan als een duurdere. Toch adviseren wij er dan wel op te letten dat goedkopere aanschaf vaak staat voor duurder gebruik. Goedkopere apparaten, denk bijvoorbeeld aan een koelkast of vaatwasser zijn vaak ook relatieve energieverslinders. Door het verbruik te checken en dat te koppelen aan de prijs bij het gebruik, ziet u al snel dat de extra aanschafkosten makkelijk worden terugverdiend. En dan is de aanschaf, ook omdat je over het geheel een betere kwaliteit mag verwachten, van een duurder apparaat toch ineens interessant.

Concept Elektro is uw adviseur en installateur
Concept Elektro installeert al vele jaren energiebesparende installaties bij bedrijven en particulieren. Wij zijn goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en wat dit kan betekenen voor uw verbruik. Oplossingen zijn er in vele soorten en maten. Voor het beste advies komen wij graag vrijblijvend bij u langs. Daarnaast werken wij samen met en voor adviseurs die gespecialiseerd zijn in algemeen advies over de noodzakelijke maatregelen om energielabel C te krijgen. Een label dat door de overheid in het leven is geroepen om ondernemen duurzamer te maken.

Het vakgebied ontwikkelt zich steeds verder en dat zal zo blijven. Alleen door de ontwikkelingen op de voet te volgen, kunnen wij zorgen dat we u nu en straks goed adviseren en de juiste oplossingen bieden. Want we hebben nog een lange weg te gaan om met elkaar energieneutraal te zijn in 2050.

Wilt u meer weten? Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken. Als u, of uw bedrijf, op het punt staat te investeren in energiebesparing, neem dan contact met ons op.