U overweegt een investering in laadstations of laadpalen? In dit artikel gaan we dieper in op de 5 belangrijkste vragen waarmee we bepalen wat voor u de beste inrichting is van uw laadpaal installatie.
Welke laadpaal heb ik nodig?
Een van de meest gestelde vragen van onze klanten is: “Welke laadpaal heb ik nodig?” Een heel logische vraag waar wij u graag mee helpen. Laadpalen zijn er in vele soorten en maten. En ze worden steeds geavanceerder. Denk aan de zogenaamde slimme laadpaal. Voordat u de juiste kunt selecteren voor uw situatie hebben wij met u besproken waar u allemaal uit kunt kiezen en wat de belangrijkste afwegingen zijn bij uw uiteindelijke keuze.
We noemen een paar belangrijke afwegingen bij de keuze van laadstations.
1. Hoeveel laadpalen heb ik nodig?
Hoeveel laadpalen nodig zijn wordt natuurlijk in eerste instantie bepaald door het aantal elektrische auto’s dat u in uw wagenpark heeft of binnenkort verwacht en het laadgedrag van uw werknemers of bezoekers. Daarvoor zijn geen vaste verhoudingen. Afhankelijk van uw specifieke wensen kunnen wij u adviseren wat voor uw situatie het beste is.
Waar we vanuit Europese regelgeving wel rekening mee moeten houden, is de eis dat op dit moment bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie in ieder geval 1 oplaadpunt per 10 parkeerplaatsen aangelegd moet worden. Daarnaast dient alvast leidinginfrastructuur te worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken. Per 2025 dient bij bestaande bouw met meer dan 20 parkeervakken minimaal 1 oplaadpunt aanwezig te zijn.
2. Welk laadvermogen heb ik nodig?
Laadvermogens zijn er op dit moment van zo’n 3 kWh tot 300 kWh. Een trage lader laadt dus zo’n 100 keer minder snel op dan een van de snelste snelladers. De snellere laders kunnen een accu in zo’n 20 minuten van 10% tot 80% opladen. De traagste lader doet daar zo maar meer dan 20 uur over. Maar dit zijn de extremen, daar zit een heel scala aan mogelijkheden tussen.
Bij de keuze voor het laadvermogen heeft u dus verschillende opties. Deze zullen we met u doorspreken om tot de beste oplossing voor uw situatie te komen. Een groot laadvermogen kan bijvoorbeeld heel aantrekkelijk lijken, want dan kan je zo weer op pad met een ‘volle’ accu, maar het is ook een duurdere oplossing die vaak helemaal niet nodig is.
3. Hoeveel vermogen heb ik beschikbaar?
Vervolgens moet er gekeken worden of het beschikbare vermogen aangepast moet worden om aan de vraag te voldoen. Het vermogen dat uw huidige netwerk kan leveren is per definitie begrensd. Wij zullen dus samen met u bekijken of dat voldoende is of dat het beschikbare vermogen moet worden aangepast.
We zien steeds vaker dat stroomnetwerken van gemeentes problemen hebben, of op korte termijn verwachten, met de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Dat kan voor u ook gevolgen hebben. De markt voor laadpalen groeit de komende jaren enorm en daarmee zullen waarschijnlijk ook de capaciteitsproblemen een grotere rol gaan spelen. Kortom: het optimaliseren van het laadproces wordt steeds belangrijker.
Met bepaalde laadpalen heb je bijvoorbeeld mogelijkheden om ‘slim te laden’. Er wordt rekening gehouden met het beschikbare vermogen en het gewenste vermogen. Dat heet smart loading en dynamic loadbalancing. Als er tegelijkertijd meerdere auto’s geladen moeten worden, zorgt dit systeem voor een optimale inzet van de beschikbare stroom.
Zo hadden wij niet lang geleden een grote zakelijke klant die meerdere 22 kWh laadpalen wilde laten installeren. Een Tesla is dan namelijk in vier uren opgeladen. Maar is dat wel nodig? Het heeft ook gevolgen voor je piekbelasting en kan dan dus voor een onnodig hoge stroomrekening zorgen. Naast potentiële ‘overbelasting’ van het netwerk. Dan moet u dus weer extra investeren in uw netwerk.
Meer weten over elektrische laadpalen? Wij schreven er een uitgebreid whitepaper over waarin we alles van A tot Z bespreken!