Kosten installeren laadpaal

Kosten installeren laadpaal

Elektrisch rijden is enorm populair en het aantal laadpaalinstallaties neemt snel toe. De overheid heeft extra geld uitgetrokken om deze ontwikkeling verder te versnellen. Eerder schreven wij een artikel over de mogelijkheden voor het laten plaatsen van laadpalen en welke laadpaal u nodig heeft. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten die komen kijken bij het installeren van laadpalen. Daarnaast staan we ook stil bij mogelijke opbrengsten van laadpalen en kijken we naar subsidiemogelijkheden en fiscale prikkels.

Welke kosten maakt u voor een laadpaalinstallatie?

De beslissing is genomen. U gaat investeren in laadpalen voor uw werknemers en bezoekers. Uiteraard is er niet een one-size-fits-all oplossing, dus nu moet u gaan beslissen wat u precies nodig heeft en welke kosten dat met zich meebrengt. Geen bedrijf is hetzelfde en dus ook het gebruik van laadpalen zal verschillen. Omdat er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden zijn, wordt maatwerk alleen maar belangrijker. Maar met welke kosten moet u nu rekening houden? We zetten de belangrijkste voor u op een rij, u moet dan denken aan:

 • De aanschaf van de laadpaal
 • Plaatsingskosten voor aanpassen infrastructuur ter plekke en installatie
 • De prijs van elektriciteit
 • Service en onderhoud

Naast de kosten kijken we ook naar een aantal factoren die de eindprijs positief kunnen beïnvloeden en daarmee de investering mogelijk sneller interessant maken dan u in eerste instantie zou verwachten.

Daarbij moet u denken aan:

 • Abonnementen om inkomsten te genereren
 • Subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen

Hieronder gaan we dieper in op bovenstaande. We beginnen met de prijs van de laadpaal.

Hoeveel kost de aanschaf van een laadpaal?

Grofweg moet u rekenen op een bedrag tussen EUR 600,-* en EUR 2.500,- voor de aanschaf van de laadpaal. Daarbij is er een onderscheid tussen 1-fase en 3-fasen laadpalen.

De exacte kosten van een laadpaal hangen van een aantal zaken af. Hoe meer functionaliteit, hoe hoger de prijs.

Hierbij een aantal aspecten op een rij:

 • Vermogen: hoe meer vermogen, hoe hoger de prijs
 • Wilt u een wandmodel of een paal-model?
 • Welke laadkabels heeft u nodig?
 • Welke informatie (scherm) wilt u op uw laadpaal aflezen?
 • Wilt u ‘slim’ kunnen laden en gebruik maken van dynamic load balancing?
 • Welke mogelijkheden verwacht u van de meegeleverde software van de leverancier?

Wij raden in principe wel aan een 3-fasen laadstation aan te laten leggen, omdat alle nieuwe elektrische auto’s niet meer met een 1-fase installatie kunnen worden opgeladen. Dit vereist wel het aanleggen van een aparte groep.

Plaatsingskosten voor aanpassen infrastructuur ter plekke en installatie

De kosten voor het installeren van uw laadpaal variëren van EUR 600,- tot EUR 1.200,-. Dit hangt erg af van de afstand tot de meterkast en eventuele graafwerkzaamheden. Daarnaast moet de meterkast worden aangepast, omdat laadpunten op een aparte groep moeten worden geschakeld. Om dit alles goed te kunnen inschatten, bezoeken wij de locatie voor het uitbrengen van een offerte om u goed te kunnen adviseren over de mogelijkheden.

Bij ons kunt u een laadpaal, inclusief montage, aanschaffen vanaf EUR 1.390,-. U krijgt dan een 1-fase laadpaal. Dat betekent dat u tot 3,7 kWh kunt laden. Deze aansluiting maakt gebruik van een standaard aansluiting van 230 volt en 16 ampère. Het 3-fase laadstation maakt gebruik van 3 x 230 Volt. Dat noemen we krachtstroom. Het maximale laadvermogen is dan 11 KwH. Dus uw laadcapaciteit is dan circa 3 x zo hoog. De kosten zijn relatief wel wat hoger, want ondanks dat krachtstroom en gelijkstroom even duur zijn, is het energieverbruik van apparaten op krachtstroom hoger met als gevolg hogere maandelijkse kosten.

Wij passen voor zakelijke laadpalen bijna altijd ‘slimme laadpalen’ toe. Deze zijn, ongeacht de locatie, altijd online aan een backoffice gekoppeld. Hiermee zijn de kosten en het verbruik altijd inzichtelijk en kunnen de laadsessies eenvoudig worden afgerekend. Om eventuele overbelasting tegen te gaan, staan de laadpalen ook in verbinding met een Dynamic Load Balancing systeem. Dit systeem monitort voortdurend het verbruik van de energieverbruikers. Bij een dreigende overbelasting beperkt het automatisch het laadvermogen van de laadpalen. Mocht uw bestaande netaansluiting onvoldoende capaciteit hebben voor de installatie, dan helpen wij u graag bij de uitbreiding.

Whitepaper over laadpalen

Meer weten over elektrische laadpalen? Wij schreven een uitgebreid whitepaper waarin we alle belangrijke zaken rondom elektrische laadpalen bespreken.
  De prijs van elektriciteit

  Met eigen laadpalen kunt u fors besparen op uw mobiliteitskosten. Als u op de zaak laadt, liggen deze kosten het laagst. Deze zijn hetzelfde als voor uw andere apparaten en verlichting en liggen tussen de EUR 0,10 en EUR 0,14 per kWh. Dat is ongeveer de helft goedkoper dan thuisladen. Dit heeft te maken met een hogere energiebelasting voor particulieren.

  De tarieven bij de openbare laadpalen liggen doorgaans hoger waarbij u moet denken aan EUR 0,20 tot wel EUR 0,60 per kWh. De partijen die dit aanbieden hanteren opslagen om er, logischerwijs, wat mee te kunnen verdienen. Snelladers zijn dan nog weer een wat duurder. Het gangbare tarief ligt rond de EUR 0,60 per kWh.

  De prijs van het laden kunt u eventueel ook nog beïnvloeden door extra slim te laden. Zo kunt u een slimme laadpaal koppelen aan uw zonnestroom gebruik en extra laden als er veel zonnestroom beschikbaar is. Of de laadpaal extra te laten laden als de energieprijs op de handelsmarkt gunstiger is. En dan wordt er ook nog volop geëxperimenteerd met terug levering van stroom aan het bedrijfsgebouw of aan het net. Dit heet V2G ofwel vehicle to grid. De auto’s aan uw laders zijn tenslotte batterijen op wielen.

  Service en onderhoud

  U wilt vooral dat uw laadpaal altijd goed werkt. Dat willen wij ook. Wij bieden u daarom verschillende mogelijkheden voor service en onderhoud afhankelijk van de leverancier van de laadpaal waar u voor kiest. In het offertetraject vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden. De maandelijkse kosten hiervoor liggen tussen de EUR 8,70 en EUR 24,00.

  Geld (terug)verdienen met uw laadpalen?

  Naast de kosten voor uw laadpaalinstallatie zijn er ook mogelijkheden om er inkomsten mee te genereren of op zijn minst een deel van de investering terug te verdienen.

  Denk daarbij bijvoorbeeld aan abonnementen. Bij een groot aantal laadpalen is het mogelijk om de laadpaal te koppelen aan een abonnement. Zo kan de autobezitter op vele plekken opladen. Hier zijn veel aanbieders in en de kosten beginnen rond de EUR 4,- à EUR 5,-. Met het abonnement waar meestal een laadpas aan gekoppeld is, kunt u uw laadpaal beheren waarbij u kunt denken aan de volgende opties:

  • Geld verdienen door een eigen tarief in te stellen
  • Iedereen met een laadpas kan laden op het oplaadpunt
  • In de cloud beheren van gebruik en status toebehoren
  • Verbonden zijn met een groot laadnetwerk
  • Laadsessies bekijken en beheren
  • Instellen wie gratis kan laden

  Daarnaast kunnen laadpalen voor specifieke sectoren ook een nieuwe inkomstenbron zijn. Zo profileren hotels, restaurants maar ook supermarkten en meubelzaken zich met de beschikbaarheid van laadpunten. U kunt extra klanten werven die hun bezoek koppelen aan het (kortstondig) opladen van de elektrische auto. Ook op bedrijventerreinen kunnen laadpunten (selectief) worden opengesteld voor gastgebruik.

  Kosten installeren laadpaal

  Subsidies en fiscale voordelen

  Een andere manier om minder kosten te maken, is om bij aanschaf gebruik te maken van subsidies of fiscale voordelen. Denk daarbij aan de MIA (de Milieu-investeringsaftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en/of een innovatiesubsidie. Deze laatste is bijvoorbeeld beschikbaar bij de Topsector Energie of bij provinciale subsidieprogramma’s.

  Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

  Aangezien wij meer verstand hebben van elektriciteitsstromen dan van geldstromen, en dit een momentopname (september 2021) is, raden wij u aan uw mogelijkheden met uw accountant te bespreken.

  Concept Elektro is uw partner en adviseert u graag

  Concept Elektro legt de laadpalen van a tot z aan. Wij adviseren over alle mogelijkheden en consequenties van keuzes en regelen in het hele traject vrijwel alles voor u. Zo nemen wij bijvoorbeeld ook nog met u door of u ook energie wilt gaan opslaan. Dat kan namelijk gevolgen hebben voor de investering die u nu doet.

  U ziet, er zijn veel factoren waar we rekening mee houden, voordat we bij u de meest geschikte oplossing komen installeren.

  Wij concentreren ons in dit artikel op de installatie van (meerdere) laadpalen bij bedrijven of overheidsinstanties. Maar uiteraard bent u als particulier ook van harte welkom.

  Wij nemen de tijd om u goed te adviseren over uw specifieke situatie en of deze toekomstbestendig is.

  Concept Elektro, laadstations en uw energiebehoefte

  Als wij een nieuwe elektriciteitsvoorziening bij u aanleggen, dan hanteren wij een economische levensduur van 15 jaar als uitgangspunt. Gedurende die periode willen wij dat uw elektrotechnische zaken, naar de huidige stand van de techniek, perfect geregeld zijn. Dus wij brengen uw totale behoefte in kaart en stellen kritische vragen over uw plannen voor de toekomst. Wij schetsen een totaalplaatje waar u zorgeloos mee vooruit kunt.

  Goed advies is daarbij cruciaal. Dat geldt niet alleen voor zakelijke klanten. Ook de particulier kan uiteraard bij ons terecht.

  Wilt u meer weten?

  Bekijk de laadpaal elektrische auto pagina voor meer informatie. Wij horen graag van u! Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en/of abonneer u op de nieuwsbrief.

  *Alle in dit artikel genoemde kosten dateren van september 2021

  kosten installeren laadpaal

  Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over het Energielabel, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

  023 - 562 2763   023 - 562 2763
   [email protected]